“I am your wife, not your drum!”

Det er som at blive slået i hovedet med en våd, varm karklud, når man træder ud af flyet i Liberia. Det oplevede Signe i mandags, da hun endelig landende på den røde liberianske jord. Regntiden er begyndt, og luftfugtigheden er så høj, at tøjet klistrer til kroppen. Det sender tankerne tilbage til tropehuset i Zoologisk Have med de blafrende sommerfugle, men det virker en smule angstprovokerende, at man skal overleve i sådan et klima. Om natten hamrer regnen på bliktagene og stormen rusker i palmebladene, men dagene er stadig solrige med blå himmel.

 

De sidste dage har været hektiske, og vi har bevæget os mellem flere sociale lag i det liberianske samfund. Fra de psykisk syge mænd, der strejfer om i Monrovias gader, til senatorer og repræsentanter i kongressen. Vores inspirerende hovedkarakter Mmonbeydo er bindeleddet mellem de forskellige verdner.

 

I tirsdags tog hun os med til en demonstration foran kongressen. Hun og andre aktivister demonstrerede for vedtagelsen af ’The Domestic Violence Bill’, en lov, der har været til afstemning i kongressen siden 2014, men som stadig ikke er blevet vedtaget. Loven skaber røre i befolkningen, da den medfører, at en kvinde skal give sit samtykke og være over 18 år, før hun kan blive omskåret. Noget der i vores øjne virker som en naturret, men i et land, hvor omskæring er et traditionelt overgangsritual, og hvor praksissen er stigende, er det et emne, der skaber ”palava”, et liberiansk ord for diskussion eller balade.

Mmonbeydo brøler kampråb til de andre demonstranter foran kongressen

Vi maste os vej gennem de syngende demonstranter og andre journalister, og gjorde vores bedste for at dokumentere kampen for kvinderettigheder. Demonstranterne skrev budskaber som ”I am your wife, not your drum. Stop beating on me” og ”Stop playing politics with women’s lives” på farverige papirer. For loven handler ikke kun om omskæring, men er et generelt forbud mod vold mod kvinder, børn og mænd i hjemmet. Vi mødte Senator Jewel Taylor, der tidligere var gift med den fængslede krigsherre og ekspræsident Charles Taylor, da hun kom ud og viste sin støtte til demonstranterne. Hun er en stor kvinde i Liberia og går efter vice præsidentposten til valget i oktober.

 

Under demonstrationen mødte Kari en pågående journalist, der gentagende gange forsøgte at få os med i et radioshow den følgende dag. Kari afviste, men da journalisten tilbød at interviewe Mmonbeydo på landsdækkende radio, blev det alligevel et tilbud, som hverken vi eller Mmonbeydo kunne afslå.

Kari fortæller lidt om vores film, og hvorfor vi valgte at tage til Liberia.
Signe filmer, mens Mmonbeydo og Kari taler.

I går brugte vi derfor en time i et lille radiostudie, med en cheesy radiovært og en nervøs Mmonbeydo. Det var en virkelig sjov oplevelse, og Mmonbeydo var lykkelig, da man normalt betaler 450 USD (ca. 3.100 kr.) for at få lov at give sin mening til kende i radioen [så meget for de frie medier…] I Liberia er der ingen partistøtte, så alt hvad hun bruger på sin valgkampagne, er penge hun må hive op af egen lomme. Og når man som Mmonbeydo bor i et hus uden rindende vand og med et åbent ildsted som komfur, er det en svær opgave at løfte. Specielt fordi hun skal have gaver og medicin med til alle de landsbyer, hun besøger i sit valgdistrikt. Hvis de lokale ikke får noget før valget, vil ingen stole på, at hun vil give dem noget, når først hun er kommet til magten. Det er en form af korruption, men gavegivning er også et levn af traditionelle praksisser, der er blevet ødelagt af mange år med korrupte og krigeriske regeringer, der ikke har taget sig af deres befolkning. Men håbet for demokrati lever, og på mange gademurer i Monrovia er der malet med store røde bogstaver ”Don´t sell your vote” og ”Liberians Unite!”

Opråb til de liberianske borgere kan ses overalt i Monrovias gader

I morgen tager vi med Mmonbeydo ud i junglen og følger hendes valgkampagne, og vi krydser fingre for at udstyret overlever den hårde rejse og det våde klima.

Vi har det jo hyggeligt.

2 kommentarer til ““I am your wife, not your drum!”

Skriv en kommentar

*