Bloggere 2012

Hold 1  – Mads Volquartz og Cecilie Kallestrup

Vi er to journaliststuderende, der hovedsagligt har arbejdet med fortællinger på tv.
Lige nu er vi i praktik. Mads arbejder på Danmarks Naturfredningsforening, hvor han skriver til medlemsbladet og laver tv til hjemmesiden.
Cecilie arbejder på Danmarks Radios udlandsredaktion, hvor hun laver tv, radio og skriver artikler til hjemmesiden.

Vi er skolet i tv-journalistik, så vi vil nok gå til opgaven med en journalistisk indgangsvinkel.
Vi har ikke et særligt kompetenceområde, når det gælder den tredje verden, så da vi skulle finde et land at lave film om, tog vi udgangspunkt, hvad vi syntes var mest fascinerende.

Det er interessen for mennesker, der skiller sig ud fra mængden, som er vores drivkraft, og vi vil ud i verden for at fortælle en unik og anderledes historie.

Vi har haft en lidt turbulent start på vores Danida-projekt. Vores idé faldt kort tid efter, vi havde modtaget legatet, og siden har vi haft det meste af verden oppe til overvejelse, for at finde en ny historie.

Det har været en udfordring, men nu ser det endelig ud som om, vi har fat i en historie igen. Nu glæder vi os bare til at forlade skrivebordet, og komme ud i verden med vores kamera.

Mads Volquartz og Cecilie Kallestrup


Hold 2 – Dagný Björk Kristjánsdóttir og Jannie Pallesen

Dagny er hende til højre på billedet nedeunder. Hun har et drive uden lige. Et drive selv en arbejdshest må misunde. Det har Jannie, hende til venstre, ikke. Dagny har læst medievidenskab og er nu i gang med en kandidat på Journalisthøjskolen. Ligesom Jannie. De er netop ved at skrive en eksamen… Sammen. De arbejder også det samme sted – på Kommunikationsafdelingen for Aarhus Universitet, hvor de laver små filmiske indslag til au.dk og producerer ’Danskernes Akademi’. De bor også begge i hver deres kollektiv. De har også ens cykler.
Jannie har læst antropologi/medievidenskab som bachelor og har en Master i visuel antropologi. Sådan noget hvor man laver film om stammefolk. Bare lige for at skære det heeeelt ud i pap.
Til sommer flytter de begge to til København for at tage et halvt år i praktik. Men først. Først skal de til Afrikas land og lave film!

Filmen
Vi vil lave en film fra et etnocentrisk ståsted, hvorfra vi vil portrættere hvorledes den hellige honning er omdrejningspunktet for Ogiek-folkets traditioner og ritualer. Host, host. Med andre ord: vi vil lave en film inspireret af Peter Plys.

Vores film kommer til at handle om honning – det flydende guld. Ogiek-folket dyrker honning i træerne i Mau-skoven i Kenya. Honningen er hellig for dem og er både essentiel for deres hverdag såvel som deres ceremonier. MEN! Nu er de begyndt at tappe honningen på flasker og sælge den til turister. Hvordan kan Ogiek’en Sayaa lære sin søn at honningen er hellig, samtidig med at han skal lære ham at sælge den for penge? (Lidt melankolsk musik afspilles og afsluttes med et BANG!) Speak: ”Følg med til efteråret, hvor ’Det flydende guld’ får premiere!”

Dagný  & Jannie


Hold 3 – Malene Jensen og Lasse Frisesdahl Andersen

Malene Jensen og Lasse Frisesdahl Andersen er hold 3. Sammen læser vi en kandidat i journalistik (cand. public) ved Aarhus Universitet men kommer ellers fra to vidt forskellige baggrunde. Malene har en bachelor i etnologi fra Københavns Universitet og Lasse har en bachelor i spansk og international virksomhedskommunikation fra Aalborg Universitet.

Udover studiet har vi især hang til god kaffe og lækker rødvin samt lysten til at opleve verden til fælles. Begge har vi rejst og boet i udlandet over flere omgange. Når det kommer til at producere film, må vi dog indrømme, at vi er novicer begge to. Men i og med vi studerer formidling, har vi et ønske om at kunne formidle på flere forskellige platforme, og derfor bliver arbejdet med filmen også en form for læringsproces, som vi håber at kunne drage nytte af fremover.

Den portion penge, som Danidas Verdenbilledlegat har udløst os, skal gå til at producere en film om skalpenge på Salomonøerne i Stillehavet. Skalpenge er muslingeskaller hentet på bunden af øgruppens azurblå laguner. Skallerne bearbejdes af øernes kvindelige befolkning og er en reel møntenhed, der er stærkt knyttet til det kulturelle- og traditionelle liv, som binder øernes fortid sammen med nutiden. Skalpengene bruges som symbolsk betaling ved blandt andet huskøb, afgørelse af uoverensstemmelser, ja sågar såfremt du skal forhandle prisen for din kommende brud.

Vores film handler altså om, hvordan penge ikke nødvendigvis bare er mønter og sedler, og at hvor guld er lig rigdom i vores verden, er skaller lig rigdom på Salomonøerne. Følg med her på bloggen, når vi drager ud i den for os fagre nye filmverden på den anden side af jordkloden.

Hold 3: Malene og Lasse


Hold 4 – Lasse Lund Nielsen og Mathilde Fruergaard

Lasse Lund elsker film – såvel dokumentarfilm som fiktionsfilm. Han blev færdig på den Europæiske Filmhøjskole i 2010 og har klippet mere end 15 kortfilm. Lasse har også tidligere instrueret og filmet to dokumentarfilm. Lasse elsker at udforme og udføre historier. Dramaturgi og postproduktion er Lasses spidskompetencer.

Mathilde arbejder med positive historier i u-lande. Hun har været fuldtidsfrivillig et år ved Operation Dagsværk, hvor hun tilrettelagde og klippede dokumentaren om to burmesiske migrantbørn. Mathilde har stor erfaring med projekter i u-lande og formidling af komplekse problemstillinger.

Lasse og Mathilde mødte hinanden på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København, hvor de begge læser til TV- og Medietilrettelæggere. De er meget stædige og arbejdsomme personer, der går målrettet efter en historie, hvis vi finder den – spørgsmålet er så, om de gør det i Nepal. Så kryds jeres fingre og glæd jeg til premieren, for det gør vi!

Om filmen

Den enes død er den andens brød

Dagligt rejser over 1000 nepalesere, til Golf-landene i håbet om arbejde og en indtjening. Desværre ender rejsen for mange hurtigere end forventet, da jobbet bliver deres død. Ligene flyves hjem i en kiste, og traditionen er, at afdøde brændes inden for 24 timer. Nepalesiske gadebørn ser kisterne som en indtjeningsmulighed, og tager kisten så snart liget er fjernet. Herefter sejler de ned ad den hellige flod Bagmati i kisten. Kisterne skæres op og og de sælger træet som tømmer. Børnenes liv og levevej er vores historie – og grunden til vi tager til Nepal.

Lasse & Mathilde


Hold 5 – Lea Hjort Mathiesen & Carl Olsson

Carl Olsson og Lea Hjort Mathiesen går begge på dokumentarinstruktørlinjen på Den Danske Filmskole. Carl er opvokset i Kalmar i Sverige og Lea er fra København. Udover at mødes om den fælles interesse for dokumentarfilm, deler de en ubøjelig trang til at udforske nye steder i verden. Carl er nyligt hjemvendt fra Cairo, hvor hans seneste dokumentarfilm fandt sted og har tidligere lavet film i Chile, Moldavien og Uruguay. Lea har tidligere studeret og arbejdet i USA og hendes seneste kortdokumentar er på vej rundt på forskellige filmfestivaller i det amerikanske. Begge har en akademisk ballast med i bagagen – Carl som Statskunskabs- og Filosofistuderende, Lea som Kultur- og Medievidenskabsstuderende. Ingen af dem har været i Kenya før.

Nat og Dag – vagter i ambassadekvarteret

Nat og Dag er historien om to nattevagter, der arbejder i et ambassadekvarter i Nairobi om natten og afholder skole for kvarterets børn om dagen. Hvordan holder de to nattevagter hinanden vågne, når dagen ikke har levnet plads til søvn? Filmen vil vise at det ikke kun er NGOer og folk udefra, der hjælper til i et af de fattigste områder i verden, men hvordan to nattevagter har valgt at gøre det menneskeligt umulige – at arbejde både dag og nat – for at hjælpe deres børn og deres naboers børn til at få chancen for et bedre liv.


Hold 6 – Jacob Rold Christensen og Rune Toldam

Vi er alle studerende ved Kaospiloterne i Århus. Jacob Rold Christensen og Rune Toldam er legatmodtagere, og vi har allieret os med vores gode ven og medstuderende Nicolas Arroyo.

Nicolas er født og opvokset i Chile og har rejst i store dele af Sydamerika. Han bor nu i Århus. Nicolas har læst arkitektur i Chile og er knivskarp visuelt (se Nic’s malerier). Han har en evne til at kunne få selv de mest komplekse problemstillinger til at passe ind i tre cirkler, hvorefter det hele pludselig giver mening.

Jacob har læst Medievidenskab og været i praktik på DRs DBU og har været i Sri Lanka. Han var i år en af de to overordnede projektledere på den kulturelle gadefest “Mejlgade for Mangfoldighed” med 35.000 deltagere (intro video). En af Jacobs store forcer er at se det essentielle og relevante, der skal til for at skabe en god historie.

Rune stod i teenageårene foran kameraet i en række dokumentarfilm i Østafrika. Han har en baggrund som art director & still-fotograf og er passioneret udøver af det gamle håndværk med sort/hvid-film og mørkekamre. Se billeder eller film-blog.

Fællestræk for os alle er det store engagement vi lægger i hvad end, vi kaster os ud i, og at vi gerne vil gøre vores til at gøre verden lidt bedre.

Jacob & Rune


Hold 7 – Emil Aagaard og Frigge Volander Himmelstrup

Emil kan godt lide nattens mørke og stilhed, og måden lygtepælene farver gaderne orange.

Frigge kan godt lide måden den blottede krop rammes af et blåt dagslys, mens den måske danser?

Emil har altid en rygsæk, der er tom, hvis han skulle falder over noget på vejen.

Frigge har en lille kuffert med små dimser, som hun viser når hun ikke kan forklare, hvordan hun har det.

Frigge er 22år, det er Emil også.

Han går på TV og Medietilrettelæggelse på Danmarks Medie og Journalist højskole, hun går på Flerkamerainstruktør på Den Danske Filmskole.

Emil og Frigge glæder sig. De skal til Mongoliet og forelske sig i en historie. De vil finde en ung pige, der er ved at blive oplært som slangemenneske.

Frigge & Emil


Hold 8 – Marie Ramhøj og Pernille Gliese Pedersen

Dette er begyndelsen på historien om Marie og Pernille der rejser fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Emdrup til Ratanakiri-provinsen i Cambodja. De har ikke kendt hinanden så længe endnu, men de ved, at de vil komme uhyrlig tæt på hinanden undervejs. Toilet, elektricitet og snacks må de efterlade i civilisationen, men det bliver nok den mindste af deres udfordringer…

Deres mål for turen er, at lave en film om de unges kærlighedshytter i junglen. De to piger glæder sig til at rejse dybt ind i regnskoven, og se hvordan det foregår, når forældrene i Kreung stammen bygger kærlighedshytter til deres teenagedøtre. Marie og Pernille vil gerne lave en historie om kærlighed og drømme.
Marie vil komme til at savne sin kæreste, mens Pernille nok bare vil savne et varmt måltid mad. De er begge i tyverne og drømmer om at lave TV engang i fremtiden, så dette er forhåbentlig kun begyndelsen for duoen.

Klarer de skærene, gider Kreung stammen at snakke med dem og kan de overhovedet finde junglen?

“Følg med på bloggen…”

– Pernille og Marie

Hold 8: Pernille & marie


Hold 10 – Anders Kolby og Morten Søndergaard

Vi er to eventyrlystnelystne studerende, der begge har en drøm om lave undervisningsfilm fra det store udland. Anders er til daglig lærerstuderende ved Frederiksberg seminarium, og Morten er journaliststuderende på Roskilde Universitet. Vi har sammen rejst i Nepal og Himalaya før, og glæder os meget til at fortælle danskerne om hvilke rigdomme dette land indeholder. For ud over den storslåede natur har også indbyggerne i dette land sat sit helt særlige præg, på den måde vi efter første rejse har set på verden.

Filmen kommer til at skildre sherpaernes arbejde i over 8.000 meters højde. En højde der i daglig tale er kendt som “Dødens Zone”, hvor Namgyal Sherpa i 2010 igangsatte den første oprydningsekspedition nogensinde.

Sherpaerne kommer igennem et endnu ukendt antal ekspeditioner til at bjerge alt fra iltflasker til omkomne mennesker fra toppen af Mount Everst. Filmen kommer til at skildre bjergbestigernes forhold til bjerget og ekspeditionerne, samt give et indtryk af den mystik verdens højeste bjerg, Mount Everest, er omgivet af.

Vi vil med filmen sætte i perspektiv på hvilken måde man i et så fattigt land som Nepal, oplever de omgivende bjergpas som en bevaringsværdig helligdom, der for alt i verden skal bevares.

Hold 10: Morten og Anders

Skriv en kommentar

*