Bloggere 2014

Hold 1 – Kirstine Jacobsen og Rikke Kolind Mathiassen

Mere information følger.

Hold 2Lisa Maria Frendved Christensen og Cecilie Debell

Om os

Vi er begge to i gang med at gøre, hvad vi kan for at blive en eller anden form for TV-journalister. Vi kender hinanden fra at have læst journalistik på RUC, og nu er vi i praktik i hver vores hjørne af TV-branchen. Cecilie producerer reality-TV hos Metronome og Lisa laver web-TV hos Politiken.

Pigerne fra Saint Maaz High School er midt i deres daglige Wushu-træning.

Vi blev bragt sammen af en fælles udlængsel, der resulterede i, at vi, så snart studiet tillod det, pakkede  taskerne og begav os til fremmede himmelstrøg. Dengang tog vi til Ungarn, hvor vi lavede en radiodokumentar om den yderste højrefløjs popularitet blandt unge ungarere. Denne gang skal vi lidt længere væk – nemlig til Indien, hvor vi skal skildre en muslimsk pigeskole, hvor pigerne træner den kinesiske kampsport Wushu på højt niveau.

Vi er i Ungarn for at lave en radiodokumentar om den yderste højrefløj. Her besøger vi sammen med et medlem af det yderligtgående højreorienterede parti Jobbik hans barndomshjem i en landsby få timers kørsel fra Budapest.

Som det tydeligt fremgår af billederne fra Saint Maaz High School i Hyderabad, er historien om skolen stærk på den æstetiske side. Lige nu er vores største udfordring at finde ud af, hvad der skal skabe filmens spændingskurve – hvem har noget på spil, hvad, hvorfor, og hvordan udvikler det sig?

Wushu-træning på Saint Maaz High School.

Cecilie har med sin baggrund som tilrettelægger hos Metronome erfaring med at skabe en velfungerende dramaturgi i dokumentar og realityprogrammer. Lisa har som VJ på Politiken masser af erfaring med at filme og klippe korte formater. Derfor tror vi, at vi supplerer hinanden godt. Og at vi har meget at lære af hinanden.

Hold 3 – Peter Blæsild Eriksen og Stine Voigt de Klauman

Peter er stor tekniknørd og elsker at lege med både kamera og musikinstrumenter. Han er født og opvokset i Aarhus, men har i de sidste to år boet i Odense, hvor han går på 4. semester på Center for Journalistik ved Syddansk Universitet. Til sommer rykker han endnu længere øst på for at være i praktik på TV2 Lorry. På studiet har han mest lært at lave en skarpt vinklet nyhedshistorier, men kærligheden ligger i de længere og mere kreative formater. Derfor glæder han sig utroligt meget til at komme til Bolivia og udfolde sig kunstnerisk og kreativt. Peter er musikmenneske, og han tænker i takter og hiver per automatik sin guitar ned fra væggen. Derfor glæder han sig rigtig meget til at opleve en helt anden musikkultur, end den han er vokset op med.

Stine kan godt lide at tale spansk og hun elsker at rejse. Da hun var 17 rejste hun alene til Sydamerika, og hun blev så fascineret af kontinentet, at hun efterfølgende har fået sig en Bachelor i Amerikanske Studier fra CBS. Men det var ikke nok. Nu er hun på 4. semester på Center for journalistik, for hun elsker at fortælle historier. Og hun vil fortælle dem til andre. Nu kan hun kombinere hendes interesser, og det glæder hun sig rigtig meget til.  Stine er en livsnyder der elsker havbade og lange gåture efterfulgt at en kop te foran en varm pejs.


Vores projekt foregår langt inde i den bolivianske jungle, hvor en gammel musiktradition har overlevet. I en række landsbyer spiller de Bach og Vivaldi på violiner og Cello. Barokmusikken har fået en renæssance, og det skal vi over og opleve. Vores film skal være en æstetisk rejse, hvor billeder og lyd smelter sammen i smuk forening. Vi skal følge en ung violinist og høre om hendes drømme om fremtiden.

Lige nu er vi ved at tage kontakt til vores kilder og skaffe os det nødvendige udstyr. Billetterne købte vi forleden, så vi er snart ved at være fysisk parate. Det mentale plan halter lidt efter, men det kommer nok. Det bliver stort.

Hold 4 – Nanna Borup og Chris Lehmann

Vi brænder for at fortælle historier! Vi kender hinanden fra dokumentarprojektet DMJX doX, hvor vi lavede en 29. min. dokumentarfilm om ”Enkemænd”. I processen fik vi et indblik i produktionen og arbejdet med ideudvikling, tilrettelæggelse og klip. Det lærte os, hvordan man bærer en idé helt hen til et færdigt produkt.

Før tv- og medietilrettelæggerstudiet, hvor Nanna har lært at filme og klippe, blev hun uddannet lærer. Hun har desuden erfaring med ulandsjournalistik fra praktikken i Udenrigsministeriets Presseenhed og har lavet humanitært arbejde i Ghana.

Chris læser til journalist i Århus. Han er i praktik ved P1 Orientering. Han er derfor trænet i at researche grundigt og omsætte kompliceret stof til letforståelig, spændende radio. Til sammen udgør vi et komplet team, som arbejder godt sammen. Vi er ikke bange for at udfordre hinandens holdninger, så det i sidste ende giver et bedre produkt. Vi ved, at det altafgørende for at den gode historie bliver forløst på den bedste måde.

Team Mongoliet, cirka en måned inden afrejse
Lin Alluna og Troels Rasmus Jensen
Om os

Her er vi!
Vi kender ikke hinanden så godt.
Vi har smilet til hinanden på gangen og nogen gange mødt hinanden i biografen.
Vi går i skole sammen, men ikke på den samme årgang.
Lin er dokumentar instruktør og Troels er fotograf.
Det er på Den Danske Filmskole.
Vi er heldige, for vi skal til Bangladesh sammen.

Filmen: Life is Ours
For 2 år siden var Rangabi Chakma (17) på vej hjem fra skole, da 3 Bengali-mænd overfaldt, torturerede og forsøgte at voldtage hende. Dengang ville Rangabis far ikke anmelde overgrebet, fordi han følte det ville være for skamfuldt og nyttesløst.

I dag hjælper Rangabi selv andre kvinder igennem lignende forløb. Ved siden af studiet, arbejder hun som kvinderettigheds aktivist, i en af Bangladeshs undergrunds grupper, for at forbedre vilkårene for indigenous kvinder.

Opmærksomheden på (indigeneous) kvinderettigheder i Asien er for alvor skredet frem i løbet af de sidste 5-10 år. Den første National Indigenous Women’s Conference of Bangladesh blev afholdt i 2012.

Ifølge IWGIA’s rapport ”Life is not Ours” bliver voldtægt, tortur og mord bevidst brugt af staten, militæret og tilflyttere, til at få de oprindelige stammer til at flygte fra deres land. Indigenous kvinder fra CHT bliver betragtet som kultur og traditions-bærere og de er derfor særligt udsatte for statens overgreb.

Hold 5 - Troels og Lin

Hold 6 – Christian Ågård Bennike og Martine Maj Ravn

Christian har solid journalistisk erfaring fra MandagMorgen, ATLAS, DR3 og Dagbladet Information, hvor han bl.a. har skrevet featurereportager fra Iran, Tyrkiet og Tyskland. Han læser en kandidat i Medievidenskab (KU), har en fotografuddannelse fra Fatamorgana og har gennemført Tillægsuddannelsen i Journalistisk på DMJX.

Martine Ravn er bachelorstuderende i Politik & Administration og Internationale Studier på RUC og har tidligere læst International Relations and World Politics, Islam and World Politics på University of South Australia (UniSA). Hun har igennem længere tid været bosat i London og har erfaring med videoproduktion og fotografering.

Hold 7 – Alexander Jonassen og Jakob Pagel Andersen

Om os

Alexander (ham den høje) studerer Journalistik og Internationale Udviklingsstudier på Roskilde Universitet. Han elsker at rejse og musik med saxofon.
Jakob (ham den anden) læser Dansk og Filosofi på Roskilde Universitet. Han har et passioneret forhold til fotografi, og er en helt igennem rar og brummende fynbo.

Filmen: Ørnejægerne

Kirgisistan er et land, som har en lang tradition for jagt med ørne. Oprindeligt var ørnejagt den eneste måde, hvorpå familien kunne forsørge sig selv, men tiderne er skiftet, og i dag er ørnene også blevet en vigtig indtægtskilde i forhold til turisme.

Vores film skildrer hverdagen for de to brødre Aybek og Azim Shabyrov, som bor i den lille landsby Bokonbaevo. De er sønner af Talgarbek, som er en respekteret ørnejæger i Kirgisistan. Det ligger i kortene, at drengene skal følge i faderens fodspor for at kunne forsørge familien i fremtiden. Drengene er således prædestineret til at arbejde med ørnene.

Med vores film ønsker vi at skildre den nærværende historie om de to drenges opvækst blandt de farlige rovfugle, hvor drengenes tryghed ved ørnene er essentiel i forhold til at sikre familiens overlevelse. Lige siden de to drenge kunne gå har de leget med mindre falke og rovfugle, men nu er de gået i gang med at træne op til den ultimative manddomsprøve – at tæmme den store kongeørn.

Filmen følger de to drenge i deres træning sammen med faderen. Det er en historie om at overvinde frygt. Om overgangen fra barn til voksen og om børnenes hverdag i den lille landsby, hvor alt handler om ørnene. Relationen imellem drengene og rovfuglene er derfor et bærende element for filmen.

Interessen for ørnejægerne tager sit udspring i en fascination af Kirgisistan som et afsidesliggende og underbelyst land. Et nomadesamfund hvor livet, traditionelt set, drejer sig om at forsørge sig selv og sin egen familie. Det er et råt landskab – og et råt folk.
Ørnejægerne er personificeringer af denne kultur, hvor det kultiverede menneske møder den rå, usødede naturkraft i ørnen. Børnene vokser op sammen med ørnene og må indgå i et umage partnerskab for at sikre familiens fremtidige overlevelse. Det er netop denne nære relation barn og ørn imellem, som ligger så langt fra hvad danske børn må forholde sig til, der interesserer os.

 Hold 7 – Alexander Jonassen og Jakob Pagel Andersen

Hold 8 – Frederik Paludan og Johan Juul Jensen

Frederik Paludan læser til daglig en kandidat i Filmvidenskab på Københavns Universitet. Han har erfaring med adskillige kortfilmsproduktioner som både manuskriptforfatter og instruktør og har, i mindre grad, beskæftiget sig med dokumentarer.

Johan har gennem personlige rejser, arbejde og studie haft tæt kontakt med Uganda og Østafrika. Han studerer Udviklingsstudier på RUC og arbejder til daglig på DIIS’s forskningsområde, Fattigdom og naturressourcer. Johan vil derfor, udover at have det overliggende ansvar for det faglige indhold i filmen, desuden være ansvarlig for de praktiske omstændigheder og kontakter, der vil muliggøre en realisering af projektet.

Vi skal ned og filme teater. Det lyder som den enfoldiges projekt og det er det måske også. Men der er lidt mere i det.

I Gulu i Uganda findes der en forumteatergruppe, som en herre ved navn Bonefis, står i spidsen for. Gruppens projekt går ud på at samle historier fra de forskellige egne og udspille dem til de omkringliggende landsbyers fornøjelse. Disse historier bærer ofte en klar problematik som man ønsker at italesætte med et politisk sigte. Selve forestillingerne tager sig ofte ud som en slags voksen leg, hvor tilskuerne bliver inddraget i historien og får lov til både at styre narrativets gang og kommentere på begivenhederne. Vi skal ned og dokumentere hele denne proces. Fra historien opstøves, til den udspilles på scenen.

Hold 9 – Ida Meldgaard Christensen og Helene Albeck Stæhr

Helene læser på kandidatuddannelsen i psykologi og har en bachelorgrad i antropologi. Hun har boet et år i Canada og har rejst i Sydamerika, Indien og Mellemøsten. I forbindelse med antropologistudiet var Helene på et syv måneder praktikophold i Jordan, hvor hun i samarbejde med Mellemfolkeligt Samvirke startede et musikprojekt for palæstinensiske flygtninge. Det gav en god træning i at skabe kontakt med nye mennesker i et fremmed land. Helene har erfaring med at skabe fortællinger fra skrivelinjen på Testrup Højskole.

Ida har læst tillægsuddannelsen på Danmarks- Medie og Journalisthøjskole, samt international udvikling på RUC. I forbindelse med studiet har Ida læst i London, USA og været i praktik i Frankrig. Hun har rejst i Mellemøsten, hvor hendes forældre over en årrække har boet og i Mellemamerika og besøgt Operation Dagsværks projekter. I den forbindelse har hun været med til at starte projekt PayTime som sælger Fair trade tøj samt været skribent for nyhedsmagasinet RÆSON.

Hold 10 – Jacob Kromann Lennheden og Frederik Georg Reventlow

– Taget direkte fra ansøgning. Os selv, når vi skal sælge os selv bedst muligt, til en tur til Afrika. I meget få ord.

Den Sociale Iværksætter: Jacob er medstifter af NGO’en GMin.org samt projektet Innovate Kenya, en innovationsplatform for unge sociale iværksættere. Jacob har en Ba. i Internationale Studier fra Vancouver, med 6 måneders udveksling i Ghana. Han læser en MSc i Business & Development Studies på CBS og er aktiv blogger på Afrika360.dk og dansic.org. Han har holdt en præsentation om socialt iværksætteri på TEDx i Maastricht og har stor erfaring med film og redigering fra videokampagner og kortfilm.

Officeren i Afrika: Frederik er officer af reserven i Forsvaret, hvor han har været ansvarlig for et kompagnis PR og kommunikation. Frederik har stor erfaring med projektplanlægning og ‐gennemførelse. I Namibia og Botswana har Frederik arbejdet på produktionen af BS & Outsiderne som assistent for BS. Han har rejst og arbejdet mere end et år i det sydlige og østlige Afrika. Frederik læser en bachelor i Jordbrugsøkonomi på KU.

Vi har tilsammen tilbragt næsten 4 år i Afrika siden 2011.

Skriv en kommentar

*