Bloggere 2015

Hold 1: Andrea Storm Henriksen  &  Katrine Buchhave Andersen

Om os

Katrine er tidligere uddannet fra Forfatterskolen og har bl.a. udgivet en roman og skrevet nogle teaterstykker. Nu læser hun filosofi på KU, hvor hun beskæftiger sig med krydsfeltet mellem filosofi og psykiatri. Hun var tidligere studentermedhjælp på Dansk Institut for Internationale Studier, hvor hun har arbejdede med undervisningsmateriale og formidling af forskning inden for folkedrab. Katrine har rejst en masse og har bl.a. arbejdet som fredsvagt i Chiapas, Mexico, og som underviser i Cusco, Peru.

Andrea har en kandidat fra CBS i kommunikation, men efter et par års arbejde i reklamebranchen valgte hun at gå tilbage på skolebænken og læser nu til TV- og medietilrettelægger. Andrea har arbejdet for SOS Børnebyerne, hvor hun har lavet oplysningsfilm om organisationens arbejde i bl.a. Indonesien og Tanzania. Lige nu er hun i praktik hos Made in Copenhagen, hvor hun laver dokumentarfilm. Andrea er holdets kamerakvinde.

Om filmen

Når de danske medier fortæller historier om unge kvinder i Indien, er det ofte historier om uretfærdighed, voldtægt og undertrykkelse. I vores film, skal I møde 4 seje unge kvinder fra New Delhi, som gør oprør og slår tilbage mod undertrykkelsen. Cheyyrian, Banu, Minam og Mithy spiller pige-post-punk-indie-rock i deres band ‘The Vinyl Records’. De bruger musikken til at kæmpe for et mere retfærdigt Indien, og vores film skal handle om, hvad der er på spil for de fire unge kvinder, som trodser alle konventioner for at vise, hvem de er, gennem deres musik.

Hold 01 filmen

 

Hold 1 - Andrea Storm Henriksen  &  Katrine Buchhave Andersen


Hold 2: Rikke Rhein-Knudsen og Rikke Ruby

Om os

Rikke Rhein-Knudsen, 25 år

Til daglig læser jeg til Tv- og Medietilrettelægger på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Derudover har jeg en treårig bachelor i Dansk og Nordisk fra Københavns Universitet, som, ifølge mig selv, har gjort mig til en haj i både sprog og komma.

Udover studie, har jeg en kæmpe passion for både at se og producere dokumentarfilm. Gennem årene har jeg leget en del med mindre dokumentar formater gennem egne projekter og frivilligt arbejde hos bl.a. Universitetsradioen og Ungdommens Røde kors. Derudover har jeg været fast tilrettelægger for crowdfunding-virksomheden CreativeCPH, hvor jeg har produceret små præsentations- og eventvideoer for virksomheden.

I vinteren 2015 var jeg hovedtilrettelægger og klipper på et dokumentarprojekt hos DMJX DoX, en dokumentar, hvor jeg fulgte en kvinde i hendes kamp om at stå ved sig selv. Dette projekt har på mange måder været vendepunkt for mig, da jeg, efter dette projekt, for alvor fik øjne for dramaturgi, teknik og ikke mindst at skabe en god og professionel relation til et andet menneske.

For mig handler livet i høj grad om at være nysgerrig og møde verden med et åbent sind. Jeg elsker at rejser og bruger gerne alle mine penge på det, hvis jeg kan slippe af sted med det. Derudover tager jeg gerne på lidt længere rejser, da det giver mulighed for kulturindlevelse og mulighed for at møde nye og spændende mennesker, hvilket for mig er berigende og et stort privilegium.

Rikke Ruby, 23 år

Jeg studerer på første år på TV- og Medietilrettelæggeruddannelsen. Det er fantastisk at kunne fortælle historier med levende billeder, og det at være ude hos en case, med kamera, interview og møde mennesker på den måde, for så senere selv at redigere, synes jeg er vildt fedt og det holder mig i gang og driver mig frem. At fortælle gode historier er noget, der tog fat, da jeg i foråret 2012 startede på Københavns Film- og Fotoskole. I forbindelse med min gang på skolen, blev jeg i efteråret 2012 sendt til Vestbredden, Ramallah sammen med fem andre elever, for at samarbejde med seks unge palæstinensere om at lave tre dokumentarfilm. Dette møde med Palæstina, gjorde også, at jeg valgte at rejse tilbage alene i 2013, for at fortælle min egen historie og lave min egen dokumentarfilm – “Følelsen af Palæstina” som jeg for nyligt har været til filmfestival med i Dubai.

Ved siden af studiet er jeg også med til at arrangere Kravling 2015 – de medie- og journaliststuderendes svar på Cavling. Her er jeg med til at udvikle og producere det kreative og visuelle til showet og står ydermere for de social medier.

Jeg glæder mig ustyrlig meget til at udforske og lave en dokumentarfilm i Sydamerika og jeg er utrolig beæret over, at have modtaget Verdensbilledlegatet.

Fun fact

Jeg har fødselsdag om sommeren og bliver derfor 24 år, mens jeg er i Bolivia.
Jeg kan spise creme fraiche med en ske. Danskvand med citrus er bedre end uden.
Jeg er 1.83 høj og har kun haft stiletter på to gange i mit liv. Til et bryllup i Palæstina og på rustur.
Min sparegris som barn hed Kirsten Hüttemeier og jeg havde en tøjorm jeg kaldte Grunk.

Hold 02 - Rikke Rhein-Knudsen & Rikke Ruby Hold 02 - Rikke Rhein-Knudsen & Rikke Ruby Selfie

Filmprojekt

Filmen skal tage udgangspunkt i de bolivianske bedstemødre fra det oprindelige Aymara-folk, der hver onsdag mødes i byen El Alto for at spille håndbold. Her mødes damerne i traditionelle folkedragter og tennissko for at få motion og slippe for alderdomssmerterne. Vi vil vise en bedstemor, der med sine aldrende hænder kaster med en håndbold for dernæst at røre grydeskeen rundt i den dampende suppe, mens den farverige folkedragt hænger til tørre.

Vores fokus er på den nære historie, hvor vores hovedperson er en kolerisk og farverig boliviansk kvinde med en fortid og en historie bag. Det store lyspunkt og det skandaløse vil ligge i håndboldspillet, da bedstemødrene på trods af alderdom har taget håndboldsporten til sig. Målet er, at skabe identifikation gennem vores hovedperson, og fascinationen skal ske gennem det absurde faktum, at de bolivianske bedstemødre spiller håndbold i folkedragt for at holde sig sunde og raske. Derudover har de taget en del af deres tradition med sig ind i håndboldspillet, herunder danser de bl.a. i rundkreds til Aymaranes musik og synger sange fra deres barndom, når de varmer op. Alle disse finurligheder og traditioner vil vi også have fokus på. Billedmæssigt vil gerne have nogle stærke og smukke nærbilleder af bedstemødrene, deres rynker i ansigtet og deres hænder, der fortæller historie og et langt liv. Derudover skal hænderne være i fokus både pga. den historie en hånd kan fortælle, men også som et symbol på håndbolden og “glæden” ved sporten.

Hold 2 - Rikke Rhein-Knudsen og Rikke Ruby
Kilde: AP FOTO/ Juan Karita

Hold 3: Ida Balslev Jørgensen og Mette Scharling Laursen

Om os

Mette studerer Pædagogik på Københavns Universitet på 4. semester og har med en fortid som sociologistuderende, beskæftiget sig med pædagogisk psykologi samt medie psykologi/sociologi.

Ida læser til TV- og Medietilrettelægger på DMJX og har på det sidste i forbindelse med praktikperioden, beskæftiget sig med kendte musikere, der roser hinandens musik og mokai-drikkende unge på et luksushotel i Mexico.

Vi er meget begejstrede over at vi har fundet en ægte historie, fra den virkelige verden, som vi begge to brænder for at fortælle!

Vi kender hinanden fra gymnasiet og har siden da rejst en masse sammen. Når vi har været ude at rejse så har det være til destinationer, hvor alle andre turister også rejser hen. Derfor bliver det et kæmpe kultur-chock og helt anderledes når vi til august 2015 tager til Uttar Pradesh, i Indien, og så endda for at lave film. Vi glæder os virkelig meget til at komme ud og opleve landet og kulturen, hvor dagens største problem ikke er hvor tidligt man skal stå op for at få de bedste strandstole.

Om filmen

I 1994 blev inderen Lal Bihari endelig erklæret levende igen efter 18 års kamp for at bevise sin egen eksistens. Da Lal Bihari var 20 år og ville tage et banklån, fik han afslag, og bankmanden viste ham, at han ikke var registreret som borger. Lal Bihari var erklæret død. I Indien går der mennesker rundt, som er levende døde. De er blevet snydt af deres familiemedlemmer, der for at få penge og landjord til sig selv, registrerer sine egne familiemedlemmer som værende døde.

Vores film fortæller Lal Biharis historie om, hvordan han har kæmpet for at bevise sin eksistens ved bl.a. at kidnappe sin egen nevø, stille op som politiker og endda afholde sin egen begravelse. Alt sammen i kampen om at få verden til at anerkende at han er i live. Vi vil sætte fokus på Lal Biharis organisation, The association of the living Dead, der hjælper de ”døde” med at få deres identitet tilbage. Parallelt med Lal Biharis historie, vil vi følge én af de tusinde indere, der i dag ved Lal Biharis hjælp, kæmper for at bevise sin eksistens.

Hold 3 - Ida Balslev Jørgensen
Ida Balslev Jørgensen

 

Hold 3 - Mette Scharling Laursen
Mette Scharling Laursen

Hold 4: Karsten Tadie og Stefan Andersen

Om os

Karsten Tadie læser International Development Studies og Cultural Encounters på RUC. Karsten har rejst meget rundt i u-lande, for at udføre feltarbejde til hans studier og praktik, + arbejde hos NGO’er. Han har bl.a. skrevet bogen ”The Batwa of Uganda, a dying people” i sammenarbejde med UOBDU i Uganda, og arbejdede hos Reef Check i Indonesien og Den Danske Ambassade i Myanmar. På hans rejser har Karsten dykket en masse og produceret dykkervideoer som hobby.

Stefan har boet i Uganda i over 9 år, hvor han har gået i skole og gjort en masse frivilligt arbejde. Som hobby redigere Stefan videoer, som vil være en stor hjælp til dokumentarfilmen. Han vil derfor bidrage med hans kreativitet og erfaring, og kan dermed også tilføje et ekstra vinkel til filmen.  Stefan er i gang med sin BA på Copenhagen Business Academy, og er parat til at hjælpe med redigering når vi har fået filmet hvalfangsten, og livet i Lamalera landsbyen.

Endvidere er Matias Revez en central spiller på vores hold. Matias Revez’s interesse for fremmede kulturer kulminerede med dokumentarfilm, da han som tretten årig fik sit første videokamera. Siden da har han selv filmet ogproduceret diverse kortdokumentarer bl.a. i Portugal, Ex-Jugoslavien og Nicaragua. Matias’ dokumentar film fra Nicaragua; Sabías Que.. havde sin verdenspræmiere i 2013 ved den niende Aljazeera International Documentary Film Festival i Doha, Qatar. Han er netop blevet færdig med sin uddannelse, Documentary Film Making, på Prague Film School i Tjekkiet.

Filmprojekt

Nu nærmer vi os blod og paradis i Indonesien! Vi er stadige helt ekstatiske over at vi har fået tildelt Danida’s Verdensbilledelegat, og vi har ikke helt endnu opfattet at snart befinder vi os på en paradis ø hvor vi skal filme hvaler og oprindelige folk.

Bloodshed in Paradise handler om en af de stærkeste og mest kontroversielle aspekter af de indfødtes identitet i landsbyen, Lamalera, på Lembata øen i Syd‐øst Indonesien. I generationer har Lamalera folket fanget hvaler for at forsørge deres landsby. Hvalfangst er et af årets højdepunkter for Lamalera, hvor hele landsbyen jubler og lovpriser hvaljægerne når de skal afsted.

Fangsten foregår på den traditionelle metode, hvor en lamafa kaster sig ud mod hvalen, med en hjemmelavet harpoon, som han borer ned i hvalens ryg. En fangst kan tage flere timer, hvor adskillige sejlbåde skal hjælpe til, og hvor sejlbåde kan blive revet ned i havets dyb. Lamalera folket er blandt de få oprindelige i verden der er fritaget for det internationale forbud af hvalfangst, selvom de dræber truede hvaler og andre havdyr, såsom hvalhajer, kaskelotter, manta rays og spækhuggere.

Hold 4 - Karsten Tadie	& Stefan Andersen


Hold 5: Nanna Borup og Fie Porsmose Hansen

Om os

Nanna er uddannet folkeskolelære og nuværende studerende på Tv- og medietilrettelæggerstudiet.

Fie er psykologistuderende på Københavns Universitet.

Den ene er 30 og den anden er 24, men vi er begge 27 af sind. J

Vi er opvokset i hver vores ende af Vandkants Danmark. Nanna i Nordjylland og Fie på Falster. Nord og syd blev forenet på Ry-højskole. Senere blev vi rumboer i et københavnsk kollektiv. Hvis Nanna var en kop, ville Fie være en kande.

Vi kan kontaktes på

ntbjacobsen@mail.dmjx.dk

fiephansen@gmail.com

Om filmen

Vores film går i fodsporerne på Den store mongolske folkehelt Gjenghis Kahn, der nedsatte tre punkter, som alle mænd skulle træne for at være rigtige mænd. En rigtig mongolsk mand kan nemlig ride, skyde med bue og bryde. Filmen er et portræt af en dreng der bærer på al sin families håb om et liv uden fattigdom.

Hold 5 - Fie Porsmose Hansen
Fie Porsmose Hansen

 

Hold 5 - Nanna Borup
Nanna Borup

Hold 6: Anne Elisabeth Stenspil og Ida Maria Roxy Reinhold Bundgaard

Om os

Ida Maria, 29 år og læser TV- og Medietilrettelæggelse på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Arbejder ved siden af studiet som freelance VJ.

Anne, 28 år og Bachelor I konceptudvikling. Studerer kandidaten ‘Digital design og kommunikation’ på IT-Universitet. Arbejder med mindre filmproduktioner, og har vist egen kortfilm på CPH PIX 2015.

Om filmen – ‘Den lykkelige død’:

Vi er fascineret af ideen om at anskue døden fra et ghanesisk perspektiv, for at forstå hvordan noget kan forekomme naturligt for én kultur men skandaløst for andre. Vi syntes at det interessant, at døden behandles på så forskellig vis i forskellige kulturer. At det i Ghana i stedet bliver fejret, som en vielse til livet, har gjort os nysgerrige på, hvad vi som danskere kan lære af den tankegang.

Selvom Ghana er et af verdens fattigste lande, spares der ikke på døden som begivenhed og forretning. Festen afholdes omkring den afdøde, der er placeret siddende i sine vante arbejdsomgivelser, hvorefter den afdøde begynder sin sidste rejse i en ”fantasy coffin”, en kiste udarbejdet i den afdødes ånd, som bæres stolt igennem byen.

Hovedformålet med deres festlige begravelser er at skabe ritualer af glæde for at lette sorgen. Vi ønsker I filmen at følge hovedpersonen I sit arbejde som bedemand I hovedstaden Accra. Igennem hans øjne ser vi hvordan man lever med og fortolker døden.

Billede hold 6 - Anne Elisabeth Stenspil og Ida Maria Roxy Reinhold Bundgaard


Hold 7: Simon Fals og Eigil Johannisson

Om os

Simon
Simon har arbejdet på Politiken som fotojournalist i halvandet år, hvor han har produceret foto- og videohistorier om alt fra homoseksuelles liv i Uganda til afrikanske flygtninges kamp for overlevelse i Europa. At arbejde med spændende menneskebårne historier er hans passion.

Eigil
Eigil har igennem halvandet år undervist i faget International udvikling på RUC. Han har arbejdet som frivillig for Ungdommens Røde Kors, hvor han blandt andet har været udsendt til Uganda i fem måneder. Han har siden været engageret i flere projekter i Uganda og Mellemøsten. Sidst har han i 2014 været i Uganda i to måneder, for at følge op på projekterne.

Hold 7 - Simon Fals
Simon Fals
Hold 7 - Eigil Johannisson
Hold 7 – Eigil Johannisson

Hold 8: Josefine Mølvig Exner og Katrine Bregnhøj

Om os

Vi er tre studerende fra tv- og medietilrettelæggelse og antropologi.

Josefine Exner brænder for at skabe poetisk og samfundskritisk dokumentar og arbejder primært som tilrettelægger, fotograf og klipper.

Katrine Bregnhøj ønsker med afsæt i antropologien at formidle en historie fra en fremmed kontekst, så dens tematikker virker relevante for en dansk målgruppe. Hun har af flere omgange besøgt øen, hvor vi skal filme og har et godt kendskab til området og befolkningen.

Katrine Natorp (ikke officiel legatmodtager) læser også antropologi, men har ligeledes har erfaring med at lave film. Hun har derfor det store overblik og er et bindeled mellem de to genrer.

Sammen vil vi bruge de bedste redskaber fra begge vores faglige værktøjskasser til at skabe en film, der formidler sin historie troværdigt og indsigtsfuldt men også er spændende og poetisk.

Om filmen
Vi drager til øen Gosaba i Indien, hvor mænd dagligt sætter livet på spil, da de i deres erhverv som honningsamlere bevæger sig i det skovområde, hvor den bengalske tiger hersker. Vi følger en ung drengs rejse ind i honningskoven og voksenlivet og skildrer hans drømme og frygt i en eventyrlig og mytologisk fortælling.

Hold 8 - Josefine Mølvig Exner og Katrine Bregnhøj


Hold 9: Amalie Vilslev Juelsgaard og Benjamin Bøllingtoft Mørch

Om os

Amalie havde engang et lille raphit i Tanzania. Nu læser hun sin kandidat i Visuel Antropologi på Aarhus Universitet. Hun elsker at formidle med billeder og lyd, og har tidligere tilbragt nogle inspirerende semestre på Fotografisk Skole i Aarhus.

Benjamin elsker at fortælle historier. Han har altid spillet og skrevet teater, og de sidste år har han ikke kunnet holde fingrene fra filmmediet. Han læser Etnologi på Københavns Universitet og har tidligere arbejdet med film på Københavns Film- og Fotoskole.

Vi mødte hinanden på en filmworkshop under CPH:DOX ’14 og blev, i en rus af gode biografoplevelser, inspireret til at søge Verdensbilledelegatet sammen. Vi jubler stadig over at vi fik det!

Om filmen

Lady Slyke sidder i et nyhedsstudie og rapporterer den nyeste skandale i Uganda – rappende. Hun er medstifter af ”Newz Beat”, et progressivt nyhedsprogram, der gennem deres rytmiske nyheder forsøger at formidle skandaler i en kontekst, hvor ytringsfriheden er truet, og hvor ungdommen ikke længere gider at følge med i nyhederne.

Vores film skildrer konteksten for Newz Beat, og hovedpersonen er 28-årige Lady Slyke, som kaster håndtegn, er visionær og handlekraftig. Filmen handler om hvordan og hvorfor man formidler det skandaløse over et hiphop beat.

Hold 9 - Amalie Hold 9 - Benjamin


Hold 10: Lars-Ulrik Nielsen og Allan Mutuku Kortbæk

Om os 

Allan studere Kommunikation og Performances Design på RUC. Ved siden af studiet er han studiejobber hos NGO’en Game Denmark og har artet flair for at skyde film og billeder, bl.a. gennem arbejde for TED Talks og The Locals.

Lars-Ulrik studerer IT indenfor bl.a. Crowdsourcing og CSR på CBS. Han er ligesom Allan også studiejobber i Game Denmark og har skabt erfaringer med planlægning af casefilm hos mediebureauet Aegis Media, hvor han har arbejdet som freelancer.

Om filmen

Vi går bag facaden på Maasai-folket i en lille landsby i Tanzania. Maasai folket er kendt som et stolt folkefærd, med deres mange smykker, farverige klæder og hoppende dans. Her stiller vi skarpt på en verden i vildmarken med gamle traditioner og kulturer, der efterlader piger med begrænsede rettigheder til at bestemme over egen krop og eget liv. Filmen følger bl.a. en ung pige fra Maasai-landsbyen, Mlembule, som snart skal giftes med en fremmed mand hendes far har fundet til hende.

Derimellem følger vi også Nayaki på 16 år, der er mor til to børn og gift med en ældre mand, som hun deler med fem andre koner. Nayakis historie kan for mange forkommen skandaløs, men for Maasaierne er dette blot et klassisk eksempel på, hvilket liv der venter rundt om hjørnet for den unge pige der snart skal giftes.

Temaet for filmen er at diskutere ligestilling og menneskers ret til at bestemme over eget liv. Vi sætter fokus på traditionerne om tvangsægteskaber og hvorvidt de bør og kan ændres.

Hold 10 -  Lars-Ulrik Nielsen og Allan Mutuku Kortbæk

Skriv en kommentar

*