Bloggere 2016

Hold 1: Ann‐Sofie Grarup  &  Anna Josefine Jakobsen

Om os

Vi lærte hinanden at kende på studiet Tv- og Medietilrettelæggelse, som vi startede på i sommeren 2013. Lige nu er vi begge i praktik, som vi afslutter d. 1. august 2016 – og så er det af sted til Uganda!

Ann-Sofie har været 1 år i praktik på produktionsselskabet DocEye, og er det sidste halve år i praktik på Heartland. Ann-Sofie har gået på KBH Film- og Fotoskole, hvor hun producerede kortfilm. Hun har været redaktør på projektet DMJX DOX, og var tilrettelægger på en dokumentar om livet efter fængslet.

Anna Josefine er i praktik på DR i Aarhus – en kombineret stilling i både Livsstils- og B&U-afdelingen. Af frivilligt arbejde har Anna Josefine bl.a. arbejdet som VJ for Kilroy i Melbourne, og var i sommers i Letland, for at optage en mini-dokumentar om børnecamps.

Om filmen

Jeg vidste slet ikke, at der fandtes transkønnede i Uganda?”  Det spørgsmål mødte os, da vi præsenterede vores ide for de andre legatmodtagere. Og det gav os endnu mere blod på tanden!

I Uganda er det ulovligt at være homoseksuel. Bliver du opdaget eller outed kan det koste op til 30 år i fængsel. Undgår du en fængselsstraf, er du stadig i stor risiko for livslang diskrimination pga. din seksuelle orientering.

Alexa er 29 år og bor i Kasese i Uganda. Han er transkønnet – født kvinde, er nu mand. I Kasese er der, i modsætning til hovedstaden Kampala, ikke er et udbredt LGBT+-miljø, men det vil Alexa lave om på. Han har oprettet sin egen organisation, hvor han i sit arbejde som advokatfuldmægtig kæmper for alles rettigheder i mindre lokale sager. Alexa har stiftet sin egen familie, og har sammen med sin kvindelige kæreste et barn på 6 måneder, som er født ved hjælp af en rugemor. Helt unikt i Uganda.

Vores film tager udgangspunkt i Alexa med fokus på den nære historie. Vi følger ham i det daglige – ser tilbage, og hører beretninger om hans kamp for lige rettigheder, men vigtigst af alt: Ser frem og har fokus på hans opgør med fremtiden. Selvom Alexa lever i et land med en stram lovgivning, er det ikke en mulighed for ham at undertrykke sin identitet og køn. Filmen vil både skabe identifikation, men også fascination i mødet med Alexa: en varm, udadvendt og unik fighter.

Hold 1: Ann‐Sofie Grarup & Anna Josefine Jakobsen
Hold 1: Ann‐Sofie Grarup & Anna Josefine Jakobsen

 

Hold 2: Ingrid Høgh Rasmussen & Anna Nørskov Henriksen

Om os

To antropologistuderende med vidt forskellige præferencer i bland-selv-slik og årligt forbrug af solcreme (bemærk hårfarve); begge med kæmpe passion for fortælling, formidling, mennesker og film!

Anna har produceret og instrueret kortfilm. Hun har tilmed arbejdet som assistent både inden for kamera og producing på spillefilm. Meget af hendes erfaring stammer fra Station Next og fra dengang, hun tilbragte tid med kænguruer og filmfolk, da hun tog en filmuddannelse i Australien.

Ingrid har begået sig mest i lydmediet med radio og podcasts. Hun har også beskæftiget sig med især den teoretiske del af filmmediets formidling gennem diverse kurser. Velberejst i Vietnam og er efterhånden rimelig garvet spille Xiangqi (kinesisk skak). Hun håber, der er nogen, som har lyst til at tage et slag i Nha Trang.

Om filmen

Phúc har skabt en kæmpe fosterkirkegård i Nha Trang, hvor flere tusinde grave nu har plads. Han går hver dag til det lokale hospital, hvor han anmoder om at få udleveret aborterede fostre – det er hans vision og håb at skabe sjælero for ufødte børn, som ellers ikke ville finde hvile.

Som følge af hans projekt begyndte også kvinder, der hverken ønskede at afbryde eller fortsætte deres graviditet, at opsøge ham. Phúc har nu ikke blot en kirkegård, men også et børnehjem for børn, der skulle have været aborterede. Han giver gravide kvinder husly, mens de passer børnehjemmets børn, indtil de føder. Phúcs intention er ikke at bortadoptere børnene til andre familier, men at mødrene en dag vil vende tilbage med ønske om genforening.

I Vietnam kolliderer det høje aborttal med den gængse opfattelse af, at fostre har sjæl. Hvor det på den ene side er stigmatiseret at få barn uden for ægteskab, eksisterer der blandt vietnameserne en opfattelse af, at fostret vil hjemsøge familien ved abort.

Sjælehvile er netop det, som Phúc med sit projekt har skabt et opgør med. Hans historie og projekt skildrer ikke blot en opfattelse af sjæl, liv og død – men også en etisk handlen – som forekommer fjern fra den vestlige. En vision og et håb er blevet til et enkelt individs opgør med det ufødte barns fremtid – en etisk handlen, som foretages på vegne af andre.

Hold 2: Ingrid Høgh Rasmussen & Anna Nørskov Henriksen
Hold 2: Ingrid Høgh Rasmussen & Anna Nørskov Henriksen

 

Hold 3: Jesper Kirkbak og Michael Wibe

Om os

Vi er begge i gang med at tage en kandidat i journalistik på Syddansk Universitet. Gennem studierne og forskellige jobs har vi skrevet og produceret utallige historier, men vi er særligt interesserede i forholdene i de dele af verden, der adskiller sig mest fra vores egen. Det har ført os til lande som Thailand, Vietnam, Peru, Bolivia, Egypten, Mozambique og Indien. Vi forsøger altid at sætte os ind i kulturerne og møde den lokale befolkning i øjenhøjde.

Om filmen

Med vores film vil vi fortælle, hvordan det er at leve med et handicap i det indiske samfund. I Indien lever der ifølge FN op mod 80 millioner mennesker med et handicap, og kulturen og samfundsstrukturen gør, at handicappede som gruppe oplever at blive ekskluderet. Langt de fleste er uden arbejde.

Gennem projektet Avacayam får handicappede mulighed for at skabe en indkomst og tage hånd om egen skæbne. De indsamler affaldsprodukter og brugte blomster, som de laver nye produkter af og sælger. Det er det, vi gerne vil dokumentere.

Hold 3: Jesper Kirkbak og Michael Wibe
Hold 3: Jesper Kirkbak og Michael Wibe

 

Hold 4: Kenneth Sebastian Mølholt & Anders Bobek

Om os

Kenneth har massevis af tv-produktioner i porteføljen som tidligere journalistpraktikant på TV 2. Jeg har både arbejdet som TV-tilrettelægger og fotograf, og brænder for at fortælle historier om mennesker på samfundets kant.

Anders’ rødbedefarvede pas er fyldt op med stempler fra diverse Østafrikanske lande. Jeg har I mange år arbejdet frivilligt for Ungdommens Røde Kors, boet i Uganda og senest været journalistpraktikant i SOS Børnebyerne.

Om filmen

Med bilen proppet af læssevis af postkasserøde kondompakker, begiver kondomkongen sig ud i Nairobis gader som en enmandshær i kampen mod aids. Hans farvestråelende uniform bliver kun matchet af hans spraglede personlighed. Kondomkongen vil gøre Kenya aids-fri. Men han er ikke altid populær blandt konservative og religiøse kenyanere, som mener, at kondomer er skyld i sex uden for ægtesengen.

Han er ikke til at stoppe. Med humor, bramfrihed og kondomer som våben bryder han fordomme og gør kenyanere i alle samfundslag, fra slummen til forretningsdistriktet, klogere på sikker sex. Sammen følger Anders, Kenneth og kamerakvinden Louise kondomkongens kamp for et aids-fri Kenya.

 

 

Hold 5: Maiken Stadager Lassen & Anna Steen Hansen

Om os

Da vi mødte hinanden første gang, var vi kun en meter høje. Anna spurgte Maiken, om hun kunne lege. Maiken sagde ja. Det sagde hun også 21 år efter, da Anna spurgte, om hun ville med til Palæstina for at lave en film. Yalla!

Anna læser en kandidat i journalistik og ved, hvordan man bygger en spændende historie op. Hun har arbejdet med både fotografi og videoproduktion i samarbejde med henholdsvis fotograf Gina Zacharias og CPH:DOX. Anna er uddannet sprogofficer i arabisk og BA i Mellemøstens Sprog og Samfund. Hun taler arabisk og har især beskæftiget sig med det arabiske perspektiv på Israel/Palæstina konflikten. Disse egenskaber skulle gerne give os direkte adgang til de arabiske hjerter, når turen går til Vestbredden.

Med afsæt i statskundskab går Maiken til Israel/Palæstina konflikten med en bred viden om international politik, sameksistens og politisk konflikthåndtering. Maiken studerede i Jerusalem sidste år og har et stort netværk af både palæstinensiske og israelske venner. Til daglig underviser Maiken i aktivt medborgerskab i Ungdommens Røde Kors, og hun glæder sig til at forklare børn og unge i Danmark, hvorfor det er så svært at skabe fred i Palæstina/Israel.

Om filmen

Ibrahim er palæstinenser. I adskillige generationer har hans familie dyrket jorden på Olivenbjerget i Jerusalem.
Dhyan er søn af jødiske immigranter fra Sovjet Unionen. Selv er han født og opvokset i Jerusalem men har i sin opvækst aldrig personligt kendt palæstinensere.

Fastlåste uenigheder om fremtiden for Israel/Palæstina gør, at mange palæstinensere og israelere efterhånden har givet op på at finde en fælles løsning. Nu har Ibrahim og Dhyan sammen taget kampen op. Dette er historien om All Nations Café, som de to har åbnet på Vestbredden ved grænsen til Israel med det formål at danne et neutralt rum, hvor åbenhjertede møder mellem israelere og palæstinenser kan finde sted.

Det har ikke været en let vej at gå for de to, og på det sidste er opbakningen til projektet og antallet af cafegæster faldet. I filmen følger vi Ibrahim og Dhyan, som de gør klar til weekendens ekstraordinære musik- og kunstfestival, der forhåbentlig vil være starten på et nyt kapitel for cafeen – og for samarbejdet på tværs af en ny generation af israelere og palæstinensere.

Hold 5: Maiken Stadager Lassen & Anna Steen Hansen
Hold 5: Maiken Stadager Lassen & Anna Steen Hansen

 

Hold 6: Cathrine Dramdal Hasholt og Pernille Kjærgaard Kjær

Om os

Vi hedder Cathrine og Pernille og er to glade og rejselystne piger, som læser medievidenskab på Syddansk Universitet, med tilvalg i manuskriptudvikling. Vi brænder for den gode historie og spændende karakterer, som giver plads til fordybelse og beundring

Om filmen

Netop det, finder vi i det Cambodjanske skatermiljø, hvor de kvindelige udøvere, bruger skateboarding aktivt i deres opgør med samfundets kvindeidealer, for kvinder kan jo ikke stå på skateboard… Eller kan de? Vi har tidligere arbejdet med fiktion, men glæder os til at tage dokumentargenrens udfordringer op, for når virkelighedens historier overgår fiktionens, er det med at gribe chancen. Vi håber at I vil følge med i vores rejse!

Hold 6: Cathrine Dramdal Hasholt og Pernille Kjærgaard Kjær
Hold 6: Cathrine Dramdal Hasholt og Pernille Kjærgaard Kjær

 

Hold 7: Amalie Mylenberg Skovengaard og Eva Dam‐Hein

Om os

Vi er Amalie & Eva, tidligere højskolesamboer – nu dokumentarister! Amalie studerer antropologi ved Københavns Universitet, og er ved at færdiggøre sin bachelor. Eva studerer TV-og Medietilrettelæggelse på DMJX, og er for øjeblikket i praktik ved produktionsselskabet Made By Us. Fælles for os er vores evige nysgerrighed i tilgangen til mennesker. Vi sætter stor pris på at høre, se og fortælle gode historier.

Om filmen

Historien vi vil fortælle jer, starter i Malawis hovedstad Lilongwe. Selvom Malawi er et af de fattigste lande i verden, har alle børn otte års gratis skolegang. Mange dropper ud herefter, da familierne ikke har råd til børnenes videre uddannelse. Vores film fortæller om et barns forhåbninger for en lysere fremtid. En fremtid der indeholder en drøm om uddannelse og bedre levevilkår i et udviklingsland.

 

 

Hold 7: Amalie Mylenberg Skovengaard og Eva Dam‐Hein
Hold 7: Amalie Mylenberg Skovengaard og Eva Dam‐Hein

 

Hold 8: Line Sylvest Foldbjerg Laustsen og Signe Bjerregaard Ried

Om os

Vi har kendt hinanden siden 2008, hvor vi mødtes til en gymnastik træning. Signe var lige flyttet til København og stod, som de fleste unge mennesker i begyndelsen af 20’erne, uden et sted at bo. Line manglede tilfældigvis en ny bofælle, og over to øl blev det hurtigt bestemt at det skulle være Signe. Bofællesskabet holdt i et år, men venskabet fortsatte og har gennem årene medbragt sig adskillelige eventyr og et stærkt bånd mellem os. Med hensyn til karrierevalg er vores veje helt forskellige.

Line læser Medicin ved Københavns Universitet på 4. År. Her bruger hun størstedelen af tiden på at læse i tykke bøger og samle sig mod til at blive færdig som læge.

Signe læser TV- og medietilrettelægger ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det er ingen hemmelighed at Signe klart foretrækker arbejdslivet, fremfor at have snuden i bøgerne, og det er derfor med glæde at bachelorprojektet afleveres nu til sommer og der kan sættes et punktum for studielivet for nu.

Med en baggrund som elitegymnaster har vi et særligt forhold til elitesport, hvorfor dette projekt ligger vores hjerte særligt nært. Vi har begge konkurreret nationalt såvel som internationalt og ved derfor hvad det kræver for at stå distancen. Og det er netop dette der er drivkraften bag vores projekt.

Om filmen

I Uganda er der lige omkring 30 grader hele året rundt. Det har ikke afholdt Ddungu Moses fra at starte en skøjteklub. En isskøjteklub. Ambitionerne har fra starten været tårnhøje, og fornyligt blev målet om kvalifikation til Vinter OL 2018 I Sydkorea, indfriet. Uganda er for første gang repræsenteret til et Vinter OL. I denne omgang I diciplinen speedskating. Problemet med at have en isskøjteklub I Uganda er, at det er dyrt at have den åbent hele året rundt. Man kunne tro at det satte en stopper for træningen, men Ddungu Moses er en kreativ træner, så i stedet for at træne på skøjter og is, træner de på rulleskøjter og parkeringspladser. Projektet bliver et portræt af en usædvanlig klub, i nogle usædvanlige omgivelser. Det bliver en historie om at handle på trods af alle odds, og på alle måde forsøge at gøre op med en fremtid. Både på vegne af sig selv, en sport og et land.

Hold 8: Line Sylvest Foldbjerg Laustsen og Signe Bjerregaard Ried
Hold 8: Line Sylvest Foldbjerg Laustsen og Signe Bjerregaard Ried

 

Hold 9: Rasmus Malik Thaarup Høegh og Simon Philip Sundgaard

Om os

Rasmus læser på Danmarks Tekniske Universitet, Simon på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det giver et dynamisk samarbejde og to vidt forskellige og supplerende indgangsvinkler til historiefortælling. Rasmus arbejder med at forbedre og reparere hospitalsudstyr i 3.verdenslande – og det er vores adgang til miljøet og til de lokale ingeniørstuderende. Det betyder også at Rasmus har en bred viden om emnet, som giver os den nødvendige faglige ballast. På den måde kan vi fokusere på at finde og fortælle den gode historie, som ellers ikke havde været til at finde.

Simons hovedkompetencer ligger netop i historiefortællingen. Han har arbejdet med en række fortælle tv-genrer og har arbejdet meget med visuelt udtryk og historiefortælling med billeder. Tidligere har han lavet kortfilm på filmskolen Station-Next, det har givet ham en masse erfaring i visuel historiefortælling.
De to tilsammen giver et alsidigt hold, som kan arbejdet godt sammen, og dække alle produktionens opgaver ind.

Om filmen

Defekte Donationer er historien om en ung Nepaleser der kæmper for at redde liv. Sunil læser til ingeniør fordi han vil lære at reparere det defekte hospitalsudstyr Danmark og resten af vesten hvert år sender til Nepal og andre u-lande. Vi kalder det donationer, men langt hen ad vejen hjælper donationerne ikke, eller er måske endda en økonomisk belastning. De mangle lokale hospitaler mangler helt basale værktøjer for at kunne helbrede døende patienter, og det er derfor Danmark bruger mange millioner på at donere udstyr. Det hjælper dog intet når vi klapper os selv på skulderen over at donere 300 kørestole til et landsbyhospital der skal bruge 2.

Historien tager udgangspunkt i et lokalt Nepalesisk hospital, hvor Sunil arbejder hårdt hver dag, for at nå at fikse det udstyr der skal bruges her og nu for at redde patienters liv.

Hold 9: Rasmus Malik Thaarup Høegh og Simon Philip Sundgaard
Hold 9: Rasmus Malik Thaarup Høegh og Simon Philip Sundgaard

 

Hold 10: Silas Thorn Jensen og Jacob Pyung Hwa Jepsen

Om os

Ingeniører med passion for den gode historie, filmisk håndværk og med tilstrækkeligt fanden-i-voldskhed til at finde de mærkelige vinkler og fortællinger! Vi er tre vidt forskellige personligheder, der trækker vognen i alle retninger, men sammen formår vi at arbejde med en god balance af nysgerrighed, kreativitet og planlægning.

Christoph har de sidste 6 år drevet egen produktionsvirksomhed og produceret kampagnefilm for bl.a. Kræftens Bekæmpelse. Silas er freelancevideograf i en live-tv streamingsvirksomhed og har været med til at dække de største live ekstremsports-events i Danmark. Jacob har som designantropolog dyrket formidling på tværs af kulturelle grupper.
Vi kender hinanden gennem studiet i København, og har senere hen boet og studeret sammen i et halvt år i Californen, som vi stadig drømmer os tilbage til. Vi finder alle tre passion og personligt drive i at arbejde med bæredygtighed og problemer i udviklingslande. Vores ambition med dette projekt er at skildre interessante mennesker og relationer i den tredje verden på en opsigtsvækkende måde – en god ide, et skævt smil og en utraditionel relation.

Om filmen

Jack har fundet guld i andres skrald ved at slibe gamle dyreknogler til yndefulde smykker, som han sælger i Kenyas hovedstad, Nairobi. Mod alle odds har han startet en virksomhed i midten af Afrikas største slum Kibera, hvor han har unge ansatte til at hjælpe ham. At være ung i Kibera er et hårdt liv, hvor langt de fleste skubbes ud i kriminalitet, vold og prostitution. Som et enestående tilfælde giver Jacks livsværk unge i Kibera en mulighed for at gøre opgør med håbløsheden og tage fremtiden i egen hånd.

Det lille værksted skal levere smykker til Kenya Fashion Week, der normalt kun inviterer etablerede designere. Der bliver stillet høje krav fra modeshowet, men også fra Jack, der for første gang har mulighed for at vise, at der brænder en lille flamme i Kibera – et håb for fremtiden. Jacks smilende humør og personlighed kommer på prøve, når han skal stå ansigt til ansigt med den vigtigste test i hans liv – dommernes vurdering af hans livsværk. Filmens billedside skal gennem krydsklipning skildre den skærende kontrast der er mellem fremtiden i form af Kenyas udviklingsmekka Nairobi, og den fortabte og glemte fortid, Kibera. Der arbejdes med kontrasterende livsplaner, der kun igennem Jacks lille værksted formår at mødes og skabe en synlig relation. Han bevæger sig ud på en rejse fra det kendte, ukontrollerede Kibera til det ukendte, etablerede Nairobi. De centrale dele af historien er de indledende forberedelser, leverancen, vurderingen og til sidst dommen af værket. Handlingen ledsages af en voice over indtalt af Jack, der er formuleret af os på baggrund af interview.

Hold 10: Silas Thorn Jensen og Jacob Pyung Hwa Jepsen
Hold 10: Silas Thorn Jensen og Jacob Pyung Hwa Jepsen

Skriv en kommentar

*