Bullshit og Buddhisme på Pizzahut

Det er en tidlig sommeraften i Dhaka. Gaderne er fyldt med en tung lyd af biler der dytter, rickshaw cykelklokker der ringer og tuc-tuc biler der båtter. Tonerne fra dagens sidste ”Azan” er netop ved at klinge ud fra den nærmest moske.

Jeg sidder på en lav mur, ud til den travle gade på Shahbag Square, og nyder et lille glas the. Små boder, oplyst af kulørte lyskæder og tynde stearinlys, står langs vejkanten og sælger ”Iftahr”. Den traditionelle ramadan-ret bliver serveret i et stort zink fad og bliver delt af alle. ”You are really bad at eating” bemærker Shammi og hun har helt ret. Jeg børster de værste puffede ris af mig og tørre chilien væk fra mine læber. Jeg forstår ikke hvorfor, men det er overraskende svært at spise med hænderne og jeg har mad ud over det hele.

We go meet my very-most-top-senior-leader-friend now, okey?” Siger Shammi og rejser sig. Shammi har en del ”senoir leader friends” så hver gang hun introducere en ny, tillægger hun dem et ekstra adjektiv, så det føles som om jeg altid møder den aller, aller, aller vigtigste person.

Tidligere i dag var vi i Gunchan, hvor vi mødtes med Pizzahut ejeren, Akku Chowdhurry. Akku var frihedskæmper i krigen mod Pakistan tilbage i 1971. Hans slogan ”Joi manush” som betyder ”victory of humanity” bliver stadig brugt af mange aktivister i Bangladesh.

Til Shahbag demonstrationen for afstraffelse af krigsforbrydere i 2013, blev Shammi anholdt af politiet. Akku og Shammi kendte ikke hinanden forinden, men da Akku så Shammi i nyhederne, skyndte han sig ned på politistationen. ”I fought for your country, will you beat me too? How can you inprison your own brothers and sisters?” havde han råbt på politistationen og til sidst havde de løsladt Shammi. Siden da har Akku været Shammis ”very-senoir-most-best-friend

 

Efter krigen, brugte Akku mange timer på terapi, til han en dag fandt ro i den buddhistiske filosofi. ”I did the worst thing possible, and converted from Islam. I am now officially ’Gahdanai’ (en der bringer vanære til Islam) Luckyli I look like a foreigner, so most people don’t even notice” fortæller Akku og tager en bid af pizzaen. Hans kontor er lavet af glas og ligger på Pizzahuts tag. Resten af tagterrassen er fyldt med frodige træer, slyngplanter, duftende blomster og kulørte bedeflag der blafrer i vinden. Akku har en klassisk svensker frisure (kort foran, lang bagpå) og en stribet skjorte med Pizzahuts logo. Om håndledet har han et orange plastic armbånd med en inskription der promovere menneskerettigheder.

We have to get beyond this nationalistic bullshit” Konstaterer Akku og slår ud med armene idet han fortsætter ”we have been around for so long and still we have come no further. When will we stop trying to change others and learn how to love the diversity around us?

Akku fortæller at han skammer sig over det Bengalske folks behandling af stammerne i Chittagong. For kun 43 år siden blev Bangladesh befriet fra Pakistan og den dag i dag, taler de om uretfærdighederne under Pakistans styre. Alligevel oplever mere end 44 forskellige Jumma-stammer i Bangladesh, at deres menneskerettigheder bliver brudt. brudt. Forbrydelser mod Jummaer bliver ofte begået af det Bengalske militær eller tilflyttere. Dertil kommer, at det er nemt for militæret at bestikke andre myndigheder, så det er desværre sjældent at overgreb bliver rapporteret. Derfor er det ekstremt svært at få forbryderne straffet. “Freeing a country is one thing. Freeing the mind is quite another” afslutter Akku med et skælmsk blik. Det er hans ønske at der vil blive fred mellem Bengalerne og Jummaerne. Han mener vejen er gennem unge, som Shammi.

Shammi er gået i gang med at arrangere en fredsdemonstration for et fælles Bangladesh, der respektere Jumma-folket på lige fod med det Bengalske. Hun forsøger at samle de forskellige organisationer, men det er svært at navigere rundt i de mange aktivistgrupper uden at støde nogen. Forhåbentlig kan nogen af hendes ”most-leader-friends” hjælpe hende med at få stablet en demonstration på benene til den 16. Juli, som også er ”Give peace a chance” dag i Ukraine.

Skriv en kommentar

*