Fire gravide maver

I dag har været en rigtig spændende dag, for vi har været ude og besøge det hjem, hvor Phúc har fire gravide kvinder boende.
Om morgenen tog vi afsted og kørte op afsides på et bjerg, hvor de gravide kvinder bor. Et lille køkken og tre rum, som er forbundne, er huset hvor de fire skal bo, indtil de skal føde.

Da vi ankom brugte vi godt og vel tre timer sammen med kvinderne, hvor vi hørte deres historier og lærte dem lidt at kende. Den yngste er blot 20 år, mens den ældste er 36 og har allerede et barn på 13. Alle fire har planlagt at tage deres børn med tilbage til deres familier, men kun den ældste kvinde havde fortalt familien det. De tre andre havde fortalt deres familier, de var taget til Nha Trang for at arbejde eller holde ferie, fordi de vidste, at familien ikke ville acceptere at føde barn uden for ægteskab, men håbede, at familien ville acceptere det, når de introducerer det.
Emnet om abort og graviditet var bestemt ikke tabubelagt, de var tværtimod meget åbne og ville gerne fortælle deres historier. Dog var det kun to, der ville interviewes, da de var bange for at deres naboer, familier, kollegaer og venner på den måde ville finde ud af, at de var gravide.

På mange måder stod kvinderne overfor en meget anden realitet end kvinder i Danmark. Den ene kvinde vidste ikke, om hun ville ende med at bo på gaden med sit barn, fordi hun ikke havde arbejde, og knap nok kunne forsørge sig selv. En anden var blevet løjet for overfor sin kæreste, som havde sagt han ville gifte sig med hende, hvis hun fik barnet – da hun var 6 måneder henne, fandt hun ud af, at han allerede var gift.
Selvom det var barske historier, var det også helt fantastisk at opleve, hvordan de alle glædede sig til, at deres barn skulle komme til verden. Den ene havde allerede navngivet sin søn et vietnamesisk navn for ”handsome and intelligent” og en anden viste ivrigt sin tykke notesbog, hvori hun havde klistret ultralydsbilleder fra alle hospitalsbesøgene.
Rummet var konstant fyldt med latter, jokes og fnisen, og det var virkelig dejligt at opleve deres glæde og forhåbninger.

Ud fra vores besøg er det naturligvis umuligt at ty til generelle antagelser om, hvordan valget i Vietnam er, men hos disse fire kvinder hørte vi om den samme udfordring: får man barnet, kaster man skam over familien. Får man abort, fik vi fortalt historien om, hvordan det ufødte barn vil hjemsøge kvinden i hendes drømme.

Vi havde hidtil troet, at de gravide kvinder skulle passe de babyer, der bor på børnehjemmet, indtil de selv skulle føde, hvorefter de kan efterlade barnet hos Phúc. Dette har vist sig at have ændret sig, da regeringen har besluttet, at børnehjemmet har for lidt fysisk plads til at kunne have så mange børn. Derfor må Phúc officielt ikke tage imod flere børn og kan derfor ikke tilbyde at tage sig af de gravides børn, hvis de ikke vil have det. Han siger dog, at hvis han kan forhindre en abort, så vil han hellere tage sig af det end at afvise det.

Snart skal vi til “store bededag” – så må I følge med for at høre om, hvad det er for noget

Kærlig hilsen
Anna og Ingrid

Skriv en kommentar

*