Klip Klip Klip

Troels og jeg kom hjem fra Bangladesh for godt en måned siden og jeg er nu ved at klippe filmen med Jenna. Troels tog hjem en uge før mig, så jeg kunne få oversat materialet og hente arkiv materiale fra de lokale TV stationer.

Den sidste dag jeg brugte med Shammi (vores hovedkarakter) citerede hun et digt, som virkelig har farvet formen og retningen på vores dokumentar. På engelsk lyder digtet sådan her:

Come, let’s bring about creation!

Break what is breakable.

Whisper to the beauty.

Let’s bring about a revolution!

Ordene har været en stor inspiration og sammen med Shammis ønske om at blive hørt, har det givet ideen til titlen “Whispering Revolution”.

Da jeg kom hjem, viste det sig desværre at tolkene havde oversat det meget sjusket og det var nærmest ubrugeligt, så vi er gået i gang med at oversætte det en gang til her hjemme. Det er et kæmpe arbejde at få oversat materialet og det tager lang tid, så vi forsøger at klippe så meget vi kan selvom det hele ikke er oversat. Til gengæld har vi været utrolig heldige og er kommet i kontakt med fantastiske Mohammad Haq, som har hjulpet os meget med at oversætte. Ikke nok med at han er en dygtig tolk, så er han også en varm og humoristisk mand. Vi er utrolig taknemmelige over at have hans hjælp!

I torsdag havde vi vores første tilfredsstillende gennemklip. Vi var endelig nået et sted, der havde en følelse og en retning imod det vi ville.
Vi inviterede 3 ind for at se det og responsen rykkede virkelig noget i os begge. Her er nogle af de sætninger vi tager med os:
  • Erklær mærkeligheden fra starten, så publikum bliver opmærksom på at sanse
  • Spring konventioner og vær modig -drop forklaringerne
  • Radikalisér og stå ved at det er en ballet (et digt) –ikke en reportage
  • Don’t kill your darlings -fight for them!
Vi har hele tiden gerne ville lave en dokumentar der eksperimenterer med formen og som har klip hvor scenerne støder sammen på en skæv måde.
Men før vi viste det og mærkede hvad der skete i folk når de så vores gennemklip, turde vi ikke gå hele vejen. Vi havde fejlagtigt overbevist os selv om at publikum havde et behov for at få hele Bangladesh historie forklaret, for at forstå én persons rejse.
Efter visningen af første gennemklip, var vi fyldt med inspiration. Imens Jenna gik i gang med at om-klippe hele projektet, ringede jeg til Troels og aftalte at lave en ny optagelse til introen, så vi fra starten af får publikum til at forstå hvilken slags film de skal se.
Det bliver spændende!

Skriv en kommentar

*