Ørnen er landet

”Welcome to Kyrgyzstan”, griner taxachaufføren på sit gebrokne engelsk. Han har lige snydt de to meget trætte udlændinge for en masse penge. De har endnu ingen ide om hvad der foregår omkring dem. Han hviler afslappet armene på rattet, som sidder i venstre side af bilen. I bilen foran sidder rattet i højre side. Det betyder ikke så meget hernede i Kirgisistan. Landet hvor alverdens biler bliver pensioneret.

Kirgisistan er det vildeste land. Det føles som om, at vi befinder os 30 år tilbage i tiden. Som om at flyveren, som en tidsmaskine, har kastet os tilbage til en tid langt før vi begge var født.
Vi slentrer ned af de brede boulevarder, som før har runget under synkrone kommunistiske militæropvisninger. Nu skaber de blot et trafikkaos uden lige.

Det sovjetiske jerntæppe har sat sit tydelige præg på hovedstaden Bishkek. En stor statue af Lenin står stadig og peger. Nu peger han dog ikke på de snebeklædte bjerge ude i horisonten, men på det amerikanske universitet. Han er blevet forvist til bagsiden af den plads, som han engang beordrede over. Sådan er Kirgisistans sovjetiske fortid stadig til stede i bybilledet, men de store betonklodser får nu lov til at forfalde i stilhed.

Vi skiller os ud i bybilledet, men kirgiserne er utrolig gæstfri og imødekommende – specielt efter vi lærte at sige ”my iz danii – мы из Дании” – vi er fra Danmark. Det falder generelt i god jord at være europæisk. Politimændene, der passede os op på den store Osh-bazar, og som tjekkede vores pas i en halv time, var muligvis ikke enige, men vi slap udenom bestikkelse. Smilende og med faste håndtryk sendte de os videre – ”No problem, no problem”.

Michael Westerbjerg Andersen, vores danske kontakt i Bishkek, har i samarbejde med hans kone Natalia, hjulpet med at arrangere vores videre rejse i Kirgisistan. Nu er destinationen Bokonbaevo på den sydlige side af verdens andenstørste bjergsø Izzuk Kul. Det forstår de ansatte på vores hostel dog ikke, for som de siger: ”Why don’t you go to the northern side of the lake where all the other turists are”.

Det bliver et ”ellers tak” herfra.

Skriv en kommentar

*