Plan B synker også…

 

…og det kan der blive en film ud af:

SOS.tv

Langt ude i Stillehavet, ligger verdens fjerde mindste nation Tuvalu. Øriget var i 1999 det tredje fattigste land i verden, men så skete der noget usædvanligt. Tuvalu blev tildelt det attraktive Internetdomæne ”.tv”, og solgte rettighederne videre for hele 40 millioner USD. Pludselig havde Tuvalu penge, og de blev straks brugt på infrastruktur, mad og en generel forhøjelse af levestandarden.
Men netop som fremtiden så lys ud for den lille nation, modtog de en ubehagelig nyhed. Tuvalu synker. Forskere forventer at den globale opvarmning og de stigende verdenshave vil gøre Tuvalu ubeboelig indenfor 40-50 år.
Nu har de hvide sandstrande og turkisblå bølger pludselig fået en anden og mere dyster betydning. Trærødder stikker ud af kysten, tidevandsbølgerne er højere end nogensinde og inde på land er saltvand begyndt at pible op fra undergrunden og forgifte afgrøderne. Overalt ses tegn på undergangen og 3000 mennesker er allerede blevet evakueret og genhuset i udlandet.
Men øfolket er traditionelt rolige og religiøse mennesker, med en stærk tro på at alting nok skal gå, og det er svært at overbevise dem om, at der skal handles mens tid er. De unge Tuvaluanere har til gengæld fået øjnene op for de barske realiteter.
I filmen møder vi en ung mand der har travlt med at udbrede kendskabet til Tuvalus skæbne online. Selvom det er for sent at redde øen, skal verden høre historien. Den unge mand er i gang med at forberede sin families genhusning i New Zealand og skabe et netværk for de mange Tuvaluanere, der bor rundt omkring i verden. Overfor ham står en voksen Tuvaluaner, der som stærkt troende er overbevist om, at alting nok skal gå. Han har lavet en kontrakt med Gud og har ikke tænkt sig at forlade øen, før vandet når ham til knæene.
Hvis øriget en dag bliver totalt opslugt af Stillehavet, vil Tuvalu være den første nation nogensinde, der kun eksisterer virtuelt. Domænet “.tv” vil være det sidste stykke faste grund som Tuvalu ejer, og befolkningen – som altid har levet tæt sammen – vil være genhuset og spredt for alle vinde. Når landet drukner og det fysiske fællesskab forsvinder, kan Internettet og de sociale medier blive deres redningskrans.
Tuvalu er historien om en verden, der forgår i sin fysiske tilstand og et fællesskab, der består gennem kommunikationsteknologiens muligheder.

Status lige nu:

Vi er ved at etablere et samarbejde med lokale organisationer og beboere, men korrespondensen besværliggøres af en tidsforskel på 11 timer og e-mails (?!), der aldrig når frem. Ja, det er langt væk…

…knap så langt væk, faktisk i England, ligger Osprey Packs, som vi er stolte over at kunne introducere som sponsor af filmen. Osprey er Cadillaccen indenfor rejserygsække og firmaet har været så generøse at sende os to af deres bedste packs, så vi kan holde sammen på vores sure underbukser og svedige t-shirts når vi lægger vejen forbi ækvator…

…til juli! Vi satser på en tidsramme, der hedder afgang til Tuvalu +2/3 dage efter Roskilde Festival. Vi har kontakt til et rejseselskab, der måske vil hjælpe os med prisen (som er ret høj). Mere om det i næste blogindlæg, det var alt for denne gang.

Christian og Lasse
Hold 3.

 

 

Skriv en kommentar

*