Ring of Fire

Mount Merapi-vulkanen ligger på den såkaldte ’Ring of fire’. Det er en zone, der løber langs kysterne på de kontinenter, der vender ud mod Stillehavet. Her støder de såkaldte kontinentalplader sammen, og forårsager mange jordskælv og vulkanudbrud.
Alarmberedskabet omkring Mount Merapi ligger lige nu på tre – på en skala fra ét til fem. For det er kun to uger siden, at filmens hovedkarakter sidst viste sit iltre temperament…

Den 22. juli klokken halv fem om morgenen vågnede beboerne i de lokale landsbyer til et stort brag, der kunne høres op til 30 kilometer væk. Ifølge avisartikler steg en sort røgsky en kilometer op over vulkanen og flere hundrede landsbyboere på vulkanens side måtte lade sig evakuere fra deres hjem. De kunne heldigvis vende hjem senere samme dag.

I går fortalte vores guide os, at han havde været oppe på vulkanen den 22. juli. Han og turisterne, han havde med på bjerget, havde hørt udbruddet oppe over skydækket – og havde skyndt sig ned igen…

 

Mount Merapi er (som det kan ses på det fantastisk smukke foto ovenfor, som Christian tog i går) en helt klassisk keglevulkan. Merapi betyder ”bjerg af ild” og det er ikke nogen helt forkert betegnelse. For vulkanen er en af Indonesiens mest aktive af slagsen. Hvert femte til tiende år går den i udbrud – og når det sker, spyer bjerget giftig gas, sort røg og glødende askeskyer. Såkaldte ’lahars’, der er pludseligt rullende strømme af mudder, sten og vegetation, har gennem årene kostet mange menneskeliv, når vulkanen har raset. Også laviner af gløder og aske – såkaldte pyroklastiske strømme med op til 700 grader varmt materiale – har væltet ned af vulkanens stejle sider og ødelagt både landsbyer og afgrøder på deres vej. 
Sidste gang Merapi for alvor rasede var i november 2010. Her mistede over 300 mennesker livet. Det var ved dette udbrud at den tidligere spirituelle vogter af Mount Merapi mistede livet.

Skriv en kommentar

*