Vogter

Internet er der ikke meget af, når man bor på en vulkan. Og det er det, vi gør i disse dage, hvor vores hjem er hos vulkanvogterens mors kusine. Vores midlertidige hjem er en slags fælleshus i en lille landsby cirka seks kilometer fra Mt. Merapis top. Fælleshuset bliver drevet af nogle af de beboere, der mistede deres hjem ved det seneste store vulkanudbrud i 2010.

Når vi har spurgt tilfældige cykeltaxachauffører og turistguider i millionbyen Yogyakarta om de kender Mt. Merapis vogter, nikker de fleste genkendende til den gamle vulkanvogters navn – Mbah Merijan (bedstefar Merijan). Det virker også som om at hans søn, Mr. Asih, der nu har overtaget vogterrollen, er en anerkendt person – i hvert fald blandt beboerne på vulkanen. Onsdag mødte vi ham for første gang. For os fremstod han som en ret lille, ydmyg og genert vulkanvogter.

Så snart vi tændte kameraet blev Mr. Asih en smule ubekvem. Måske det har noget at gøre med, at hans far var med i en tv-reklame for en energidrik. Folk kritiserede ham for at ville tjene penge på at være en medie-darling. Måske Mr. Asih ikke vil beskyldes for det samme? Samtidig er Mr. Asih troende muslim, der beder flere gange hver dag og kun tror på én gud – Allah. Derfor er han måske ikke meget for at tale om de traditionelle mystiske guder og spirituelle fortællinger, der er forbundet med vulkanen Mt. Merapi?

I går lavede vi et stort interview med ham i det hus, hvor han bor med blandt andet sin kone og sine to døtre. Og i de trygge rammer talte han langt fra i enstavelsesord, som vi havde frygtet…

Skriv en kommentar

*